Om Gripsholm

Gripsholm

Gripsholm er bygget i 2000-01 og er opført af det svenske byggefirma John Mattssons danske datterselskab JM Danmark.
 
Navnet kommer fra den svenske Amerikabåd Gripsholm, og er dermed inspireret af, at mange danskere udvandrede til USA fra netop det sted, hvor huset ligger i dag.
 

Gripsholm Slot

Gripsholm er et slot ved Mälaren fra middelalderen. Det er opført af kongeregenten Bo Jonsson (Grip) i 1370'erne. Det blev overtaget af den svenske konge Gustav Vasa 1526 og fik derefter sit nuværende udseende. Mange svenske konger boede i kortere eller længere perioder på slottet frem til slutningen af 1800-tallet og to afsatte konger er blevet holdt som fanger her. Erik 14. var fange på slottet i 1570'erne efter at han blev styrtet af sine brødre Johan og Karl i 1568 og Gustav 4. Adolf var fange efter sin afsættelse i 1809 indtil han blev sendt ud af landet senere på året.
 
Gustav 3., som var konge 1771-92, boede gerne og ofte på Gripsholm Slot og har sat sit præg på slottet. Mange sale har i dag det udseende de fik under hans tid og han lod bygge et slotsteater, som står helt uændret fra hans tid.
 
Gripsholm Slot ligger ved Mälaren tæt på Stockholm. Slottet huser i dag Svenska statens porträttsamling med over 4.000 svenskere, som har gjort sig bemærket gennem historien. De besøgende kan følge portrætkunstens udvikling fra 1500-tallet til i dag, og portrætsamlingen administreres af Nationalmuseet i Stockholm. Med sin lange historie og tilknytning til de svenske konger, har det samme status som "nationalslot", som Frederiksborg Slot har i Danmark.
 

M/S Gripsholm

M/S Gripsholm var et passagerskib, bygget 1925 af Armstrong, Whitworth & Co., Ltd i Newcastle, leveret til Svenske Amerika Linien i Göteborg. Det var verdens første diesel-drevne passagerskib i atlantertrafik (med motorer fra B&W). Hun tog i 1643 passagerer og havde en 301 mand stor besætning. Hun var ikke kun den svenske handelsflådes største skib, men også internationalt et af de mest moderne skibe på Atlanterhavet. Skibet blev opkaldt efter Gripsholms Slot.
 
M/S Gripsholm sejlede mellem Göteborg og New York frem til 2. verdenskrig. I 1939 chartrede den amerikanske regering skibet med det formål at virke som et internationalt Røde Kors skib for udveksling af sårede og krigsfanger.
 
Efter krigen blev hun bygget om og moderniseret på værftet Howaltswerke og sejlede igen mellem Göteborg og New York frem til 1954, hvor hun blev solgt til rederiet Norddeutscher Lloyd og omdøbt til Berlin. Berlin var den første tyske atlantersejler efter 2. Verdenskrig og hun sejlede mellem Bremerhaven og New York indtil 1966, hvor hun blev solgt til et skrotfirma i Italien til ophugning.
 
I 1947 sejlede M/S Gripsholm ind i Københavns havn med dansk-amerikanere og dansk-canadiere ombord. Filmcentralen har et klip af indsejlingen. Der kan være at optagelsen er sket fra det sted, hvor huset Gripsholm står i dag. I finder klippet her: http://filmcentralen.dk/grundskolen/klip/amerikabaadens-indsejling-i-koebenhavns-havn#.
 

JM Danmark

Gripsholm er JM Danmarks første byggeri i Danmark og de ønskede et navn med tilknytning både til det svenske og til Amerikakaj.
 

Kristina

Statuen Kristina forestiller en dansk udvandrer, der rejste til USA fra Amerikakaj. Mange mormoner udvandrede herfra og de fik sin rejse betalt af den amerikanske mormonkirke. Mange af brostenene på kajen nedenfor Gripsholm har en inskription som viser navn og hjemsted for en af de udvandrede mormoner samt året for udvandringen.
 
Statuen Kristina og brostenene er skænket af Konsul Niels Valentiner.